Vinkkejä auton talvisäilytykseen

Vinkkejä auton talvisäilytykseen

Oletko kenties suuntaamassa talvea pakoon ulkomaille pitemmäksi aikaa? Vai etkö yksinkertaisesti aja autoa talvella? Tämän päivän autot kestävät loistavasti myös Suomen talvisäätä, eikä auton säilytys ulkona johda auton homehtumiseen tai ruostumiseen, toisin kuin moni voisi aluksi luulla. Jos autoa täytyy syystä tai toisesta seisottaa paikallaan pitempiä aikoja, on tärkeää, että sen säilyttämisessä otetaan huomioon muutama pikku seikka, joiden avulla varmistetaan, että auton kunto säilyy moitteettomana kevääseen tai seuraavaan ajokauteen saakka.

Autonsäilytystilat

Vaikka autoa voidaan säilyttää myös ulkona, on talli tai muu sisätila aina ulkotilaa parempi vaihtoehto. Varmista, että tallin ilma kiertää kunnolla, eikä tila ole liian kostea. Tallin ei kuitenkaan tarvitse olla lämmitetty asunnon tapaan. Esimerkiksi painekyllästetty kestopuu on loistava materiaali erityisesti ulkorakennuksissa, sillä se kestää erinomaisesti suuriakin säämuutoksia kylmemmästä lämpimään ja kosteammasta kuivempaan.

Valmistele myös auto mahdollisia säämuutoksia varten, ja huolehdi, että auto tuulettuu kunnolla myös poissa ollessasi. Voit hankkia autotalliin erillisen kosteudenpoistajan tai jättää auton ikkunat hieman raolleen. Jos peität auton pressulla, varmista, etteivät ne peitä auton tuuletusrakoja. Toinen loistava vaihtoehto on pyytää ystävää tai läheistä tarkastamaan auto tasaisin väliajoin, mutta hyvin valmisteltu auto pärjää hyvin pitempiäkin aikoja ilman tarkastuksia.

Jos autoa säilytetään vuokratilassa tai muussa yleisessä tilassa, autoon ei saisi koskaan jättää näkyville yhtään arvoesinettä. Myös radio ja/tai cd-soitin kannattaa ottaa pois paikaltaan, sillä ne voivat helposti kiinnittää varkaan kuin varkaan huomion. Tarkista myös autosi vakuutus ja vakuutuksen korvausehdot, yleisellä paikalla tapahtuvan varkauden varalta. Jos autoa ei käytetä ollenkaan pitemmällä aikavälillä, kannattaa Trafin autovakuutus siinä tapauksessa katkaista väliaikaisesti.

Valmistele auto talvikautta varten

Kun autonsäilytystilat ovat kunnossa, on aika valmistella myös itse auto tulevaa talvikautta varten. Ehkäise kondensioveden kertyminen jättämällä tankki täyteen. Vaikkei vesi itsessään ole haitallista muovisille tankeille, voi se joissakin tapauksissa tukkia polttoainesuodattimen ja aiheuttaa myöhemmässä vaiheessa käyntihäiriöitä. Kiinnitä huomiota myös polttoaineeseen; hyvälaatuinen polttoaine säilyy aina paremmin, sillä pitkään tankissa seisonut normaali bensiini ei välttämättä pala seuraavassa käytössä kunnolla.

Pese auto sekä sisä- että ulkopuolelta, ja mikäli epäilet, että autotallin tiloissa voisi oleskella kutsumattomia vieraita, imuroi auto sisältä pienintäkin murusta myöten. Hiirillä on loistava hajuaisti, ja ne voivat päästä auton sisään pienimmänkin murun perässä erityisesti silloin, kun ikkunat on jätetty raolleen tuuletusta varten. Vahaa vielä lopuksi auto, jotta säilytyksen aikana sen pintaan ei ehdi kertyä pölyä ja muuta likaa. Jos autossa on nahkaistuimet, käsittele ne huolellisesti ennen säilytystä, sillä pitkäaikainen säilytys voi olla niille kova paikka.

Jos auto jätetään talliin renkaineen, kannattaa rengaspainetta nostaa tavallista korkeammaksi, sillä se auttaa ehkäisemään mahdollisia rengasvaurioita. Jos olet paikalla tai sinulla on ystävä tai perheenjäsen käytettävissä, renkaita kannattaa käydä pyörittämässä muutaman kerran säilytyksen aikana, jolloin renkaiden paine pysyy tasaisena koko talven ajan.

Yksityiskohdat kuntoon

Auton valmisteleminen pieniä yksityiskohtia myöten ennaltaehkäisee myöhempiä käyttöhäiriöitä. Lataa siis auton akku täyteen ja irrota kaikki ylimääräiset kaapelit. Jos mahdollista, säilytä akkua lämpimässä paikassa. Tarkista kuitenkin ennen akun irrottamista, millaiset ohjeet auton valmistaja on akun säilytykselle antanut. Vaihda myös moottoriöljy ja tarkista, että lasinpesu- ja jäähdytinnesteen pakkaskestävyydet ovat asianmukaiset.

Pidempiaikaisessa säilytyksessä auton lukot voivat jumittua, joten niiden rasvaaminen on varteenotettava idea. Ota vielä lopuksi käsijarru pois ja jätä vaihde päälle. Jos tallin lattia on kalteva, kiilaa renkaat varmuuden vuoksi.

writers