Autot

Autot

Jokainen auton omistaja tietää, että hänen omistamansa tai hallitsemansa ajoneuvo on säännöllisesti katsastettava. Vuonna 2018 ajoneuvon katsastukseen tuli muutoksia muun muassa uusien ajoneuvojen osalta. Uusilla, liikenteeseen ensimmäistä kertaa laitettavilla ajoneuvoilla ensikatsastus on vasta neljännen vuoden kohdalla. Käytännössä monet melko uusien ajoneuvojen omistajat saavat pitää katsastuksesta välivuoden silloin, kun auto on vasta kolmisen vuotta vanha. Katsastuksessa varmistetaan auton toimivuus, joten omistajan kannattaa katsastusten välilläkin pitää auto tieliikennekelpoisessa kunnossa.

Ajoneuvojen katsastus on myös merkittävä turvallisuustekijä, sillä liikenteessä jokainen on vastuussa paitsi omastaan niin myös muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Sijoitus katsastukseen on sijoitus turvallisuuteen. Suomalainen katsastuslainsäädäntö on muita EU:hun kuuluvia maita tiukempi. Uusi katsastussääntely tuli voimaan 20. toukokuuta 2018. Mikä uudessa katsastuslainsäädännössä muuttuu, on se, että uudistuksella halutaan harventaa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusväliä. Uusi auto siis katsastetaan neljän vuoden käytön jälkeen, ja siitä eteenpäin katsastus on joka toinen vuosi aina kymmeneen vuoteen saakka. Kymmenen vuoden jälkeen ajoneuvon katsastuspäivä on aina vuosittain.

Vanha katsastuslainsäädäntö

Ennen uutta katsastuslainsäädäntöä auto on pitänyt viedä ensimmäiseen katsastukseen kolmen vuoden käytön jälkeen. Ensimmäisen kerran jälkeen on ollut välivuosi, jonka jälkeen katsastus on pitänyt suorittaa aina vuoden välein. Kannattaa muistaa, että ennen katsastuspäivää auto tulee tarkastaa ja huoltaa, eli käytännössä siis laittaa kuntoon sellaiset asiat, jotka voivat haitata auton läpimenoa katsastuksessa. Suomessa noin joka neljäs auto hylätään katsastuksessa vuosittain.

Huollettu ja katsastettu auto on liikennekelpoinen, eli toimivaan autoon kannattaa aina sijoittaa. Toimivalla autolla on mukava suorittaa päivittäiset työmatkat, ajaa vierailulle tai vaikkapa hienona kesäpäivänä merenrannalle. Siistillä ja huolletulla ajoneuvolla voi mennä katselemaan vaikkapa arvokiinteistöjä, mutta saman voi tehdä kätevästi verkossakin. Tunnettu ja luotettava https://tessin.com/fi/ esittelee hienoja sijoituskohteita, joten ei muuta kuin tutustumaan. Tyylikkään ja katsastetun auton lisäksi myös arvokiinteistö voi nykyään olla hyvä sijoitus.

Uusi katsastuslainsäädäntö

Uusi katsastuslainsäädäntö toi mukanaan erilaisia muutoksia. Raskaat nelipyörät ja yksityisessä käytössä olevat ja alle 3,5-tonniset henkilö-, paketti- ja erikoisautot pitää katsastaa ensimmäisen kerran viimeistään neljän vuoden kuluttua auton käyttöönottopäivästä, jonka jälkeen aina säännöllisesti kahden vuoden välein. Yli 10 vuotta vanhat ajoneuvot katsastetaan aina vuosittain. Auton katsastuspäivä muuttuu myös, eli auton seuraava katsastuspäivä tulee määräytymään aina edellisestä katsastuksesta riippuen, eli enää ei siis auton käyttöönottopäivän mukaan. Oman auton katsastustiedot ja seuraavan katsastusajankohdan voi helposti selvittää verkossa Trafin sähköisestä asiointipalvelusta.

Kaikille autoille on määrätty seuraavan katsastuksen ajankohta, joka selviää auton katsastus- ja rekisteröintipapereista tai Trafin sähköisestä järjestelmästä rekisterinumeron perusteella.

Käytännössä vasta uuden lain voimaan astumisen jälkeen suoritettu ajoneuvon katsastus siirtää sen jatkossa uuden katsastusvälin piiriin.

Uusi katsastuslainsäädäntö ja katsastuskonttorit

Yleisesti on todettu, että uudella katsastuslainsäädännöllä saattaa olla pitkän aikavälin kuluessa

joitakin taloudellisia vaikutuksia sekä katsastusyhtiöille että itse kuluttajalle.

Kesäautoilijalle uusi, voimassaoleva katsastuslainsäädäntö on iloinen asia, sillä katsastusajankohdan voi nyt valita mieleisekseen, eli auton voi katsastaa halutessaan juuri ennen kesällä tapahtuvaa ajoa.

Määräaikaiskatsastuksia suoritetaan Trafin mukaan vuosittain suunnilleen 2,7 miljoonaa, ja uuden lainsäädännön on arveltu vähentävän katsastukseen saapuvien ajoneuvojen määrää

400 000 kappaleella. Vuoden 2018 jälkeen on kuitenkin avattu uusia katsastusasemia, vaikka toisaalta joissakin katsastusyrityksissä on jouduttu myös lomauttamaan henkilökuntaa. Tulevat vuodet näyttävät, miten uusi katsastuslainsäädäntö on vaikuttanut suomalaisiin ja ajoneuvojen tieliikennekelpoisuuteen sekä uusien autojen hankintaan.

writers